Data modyfikacji | Element | Opis | Użytkownik |
---|---|---|---|
2025-09-17 13:44:17 | Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia | Publikacja | Adrian Dwojak |
2025-09-17 13:44:16 | Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia | Zapis tymczasowy
Treść (PL): Warsztaty II:Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia
Warsztaty realizowane są w ramach projektu „Wsparcie dla uczenia się przez całe życie na terenie gminy Kolsko” który został objęty grantem w ramach naboru wniosków nr 3/2025/G współfinansowanych z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach: Programu Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2022-2027, Priorytet 7 Fundusze Europejskie na rozwój lokalny kierowany przez społeczność, Lokalna Strategia Rozwoju – Lokalna Grupa Działania Między Odrą a Bobrem 2023-2027, przedsięwzięcie P.4.1. Lokalne kształcenie dorosłych. Zadanie ma na celu edukację zdrowotną mieszkańców gminy poprzez cykl 13 spotkań poświęconych promocji zdrowego stylu życia i kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W zajęciach bierze udział grupa 10 uczestników, a spotkania prowadzone są przez dwóch pracowników OPS, co umożliwia indywidualne wsparcie i zapewnia komfortowe warunki nauki. Program warsztatów obejmuje zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną. Uczestnicy poznają m.in.:
Szczególnym elementem kursu są zajęcia kulinarne – podczas których uczestnicy przygotowują zdrowe posiłki i przekąski, a także poznają znaczenie nawodnienia i wpływu wyboru napojów na zdrowie. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, warsztatów praktycznych, prezentacji multimedialnych i dyskusji, co sprawia, że każdy uczestnik może znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie sposób nauki. W ramach jednodniowych warsztatów wyjazdowych uczestnicy zdobyli także wiedzę o życiu pszczół, ich roli w przyrodzie oraz właściwościach zdrowotnych produktów pszczelich, takich jak miód, propolis czy pyłek pszczeli. Warsztaty zakończyły się wspólnym przygotowywaniem zdrowych potraw, m.in. podpłomyków z ogniska, zupy wegetariańskiej czy lemoniady miodowej. Atmosfera otwartości i współpracy sprzyja wymianie doświadczeń, a na zakończenie cyklu uczestnicy otrzymują dyplomy ukończenia warsztatów. Poniżej zamieszczamy krótką fotorelację z zajęć, która pokazuje, jak w praktyce wyglądały spotkania i jakie panowały na nich pozytywne emocje. |
Adrian Dwojak |
2025-09-17 13:43:07 | Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia | Zapis tymczasowy
Treść (PL): Warsztaty II:Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia
Warsztaty realizowane są w ramach projektu „Wsparcie dla uczenia się przez całe życie na terenie gminy Kolsko” który został objęty grantem w ramach naboru wniosków nr 3/2025/G współfinansowanych z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach: Programu Fundusze Europejskie dla Lubuskiego 2022-2027, Priorytet 7 Fundusze Europejskie na rozwój lokalny kierowany przez społeczność, Lokalna Strategia Rozwoju – Lokalna Grupa Działania Między Odrą a Bobrem 2023-2027, przedsięwzięcie P.4.1. Lokalne kształcenie dorosłych. Zadanie ma na celu edukację zdrowotną mieszkańców gminy poprzez cykl 13 spotkań poświęconych promocji zdrowego stylu życia i kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. W zajęciach bierze udział grupa 10 uczestników, a spotkania prowadzone są przez dwóch pracowników OPS, co umożliwia indywidualne wsparcie i zapewnia komfortowe warunki nauki. Program warsztatów obejmuje zarówno część teoretyczną, jak i praktyczną. Uczestnicy poznają m.in.:
Szczególnym elementem kursu są zajęcia kulinarne – podczas których uczestnicy przygotowują zdrowe posiłki i przekąski, a także poznają znaczenie nawodnienia i wpływu wyboru napojów na zdrowie. Zajęcia prowadzone są w formie wykładów, warsztatów praktycznych, prezentacji multimedialnych i dyskusji, co sprawia, że każdy uczestnik może znaleźć najbardziej odpowiedni dla siebie sposób nauki. W ramach jednodniowych warsztatów wyjazdowych uczestnicy zdobyli także wiedzę o życiu pszczół, ich roli w przyrodzie oraz właściwościach zdrowotnych produktów pszczelich, takich jak miód, propolis czy pyłek pszczeli. Warsztaty zakończyły się wspólnym przygotowywaniem zdrowych potraw, m.in. podpłomyków z ogniska, zupy wegetariańskiej czy lemoniady miodowej. Atmosfera otwartości i współpracy sprzyja wymianie doświadczeń, a na zakończenie cyklu uczestnicy otrzymują dyplomy ukończenia warsztatów. Poniżej zamieszczamy krótką fotorelację z zajęć, która pokazuje, jak w praktyce wyglądały spotkania i jakie panowały na nich pozytywne emocje. |
Adrian Dwojak |
2025-09-17 13:30:52 | Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia | Utworzenie nowej strony Publikacja od: 2025-09-17 13:30:48 Pokazuj w menu: 1 Pokazuj treść: 1 Pokazuj zajawkę: 1 Cel linku: _self Tytuł (PL): Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia | Adrian Dwojak |
Historia zmian strony - Warsztaty II - Wsparcie w rozwoju kompetencji i umiejętności w zakresie zdrowego żywienia